Amivel feltétlen érdemes tisztában lennünk az ájulás kapcsán!

609
HOZZÁSZÓLÁS:

Ájulás bekövetkezhet hirtelen, minden előzetes tünet nélkül, vagy egy rosszullét során, amire az illető emlékszik, valamint a megelőző körülményekre is.

Arról a tényről, hogy teljesen elvesztette az öntudatát, az illető már nem emlékszik semmire egy bizonyos pillanattól kezdve, és gyakran megdöbben, hogy elterülve találja magát, amikor magához tér. Elesés esetén néha nehéz megtudni, hogy az elesés vagy az öntudatvesztés volt-e az oka az ájulásnak.

Mit kell tenni?

»» Amennyiben magunk voltunk az ájulás alanya és egyedül nyertük vissza az öntudatunkat, maradjunk elterülve addig, amíg gyengének érezzük magunkat, és adjunk riasztást, mihelyt tudunk.

»» Ha elestünk, ellenőrizzük, nem érzünk-e valamilyen fájdalmat, keressük meg az esetleges sérüléseket. Próbáljunk meg jól visszaemlékezni az ájulást megelőző körülményekre.

»» Ha tanúi vagyunk egy ájulásnak, ne veszítsük el a fejünket, és próbáljuk tompítani az illető elesését: Helyezzük a fejét lefelé, az oldala mellé, hányinger és hányás esetén, számoljuk meg a pulzusverését.

Hívjuk azonnal az orvost vagy egy sürgősségi szolgálatot, ha lehet, valakit a beteg mellett hagyva. Amikor az illető magához tér, ne ösztönözzük a felkelésre, és ne adjunk neki inni.

Lazítsuk meg a gallérját és a ruházatát, ellenőrizzük a zúzódási nyomokat, ha elesett. Ha tud válaszolni, kérdezzük meg, nem szenved-e szív- vagy agybetegségben, nem cukorbeteg, epilepsziás-e stb., és részesül-e valamilyen kezelésben.

Minden esetben ajánlatos a mentők hívása!

Diagnózis és orvosi kezelés

A környezet tanúskodása nagyon lényeges az ájulás időtartamának jelzéséhez (az orvos vizsgálja, hogy elesett, kivörösödött vagy elsápadt-e az illető, és öntudatvesztéskor mozdulatlan volt-e vagy rendellenesen mozgott stb.).

Az orvos kikérdezi a beteget és környezetét, hogy eldöntse, a betegnek azonnal kórházba kell-e kerülnie, vagy nem olyan nagy a baj. A sürgősség a keringési rendszer veszélyes állapotában, balesetben, látható vérzésben, súlyos mérgezésben nyilvánul meg.

A sürgősség egy ismert szívbetegnél is nagy! Hiszen ha szívgörcsről van szó, fennáll a súlyos szívritmuszavar és főként az infarktus kockázata – Ebben az esetben minden másodperc számít!

Ha a beteg szívritmus-szabályozót hord (pacemaker), elvileg nála kell lenni egy füzetnek, amely feltünteti a készülék jellegzetességeit: szó lehet a pacemaker működési hibájáról, amely sürgős kórházi beutalást tesz szükségessé a kardiológiára.

Ha a beteg agyérsérülést szenvedett – még ha csak minimálisát is – azonnal kórházba kell kerülnie, mert fennáll a gyors súlyosbodás kockázata.

A sürgősséget néha nem olyan egyszerű megállapítani!

Ez a helyzet egy belső vérzés (sérülés, méhen kívüli terhesség stb.), szív- vagy agyinfarktus veszélye egy addig jó állapotban lévő személynél, hirtelen tüdőbántalom, ismeretlen cukorbetegség stb. esetén.

Az epilepszia elvileg jellegzetes, főként, ha már ismert, és hirtelen elesésben, megmerevedésben, majd görcsös rángatózásban nyilvánul meg, de vannak megtévesztő formái is.

A sürgősség gyakran nem olyan nagy, és az orvos miután feltárta az előzetes kockázat okát és elektrokardiogramos vizsgálatot végzett, nem tartja szükségesnek a beteget kórházba utalni.
A későbbiekben azonban egy sor vizsgálatot el kell végezni!

Végül néhány jóindulatúnak mutatkozó szédülés megmagyarázhatatlan marad és megismétlődhet – Ha hosszabb állás után következik be, néha a sóhiány lehet az ok, amit nátriumpótlással kezelnek.

609
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]