Az aktív ideghálózat

616
HOZZÁSZÓLÁS:

Egy csecsemő agya 500 gramm… Akkor hogyan nyomhat egy felnőtt agya 1500 grammot, hiszen az agysejtek nem szaporodnak, osztódni sem tudnak, és csak elhalni képesek?! kutatas-orvos-labor-vizsgalat

Ennek ellenére a felnőttek agya háromszor olyan súlyú, mint egy bébié! Ennek oka, hogy a felnőttek agyában több mint 1 kilogramm a dendrit (az idegsejtek nyúlványai). Ezek nélkül nem tudnánk számolni, felfogóképességünk gyászos lenne, és egy ép mondat sem hagyná el ajkunkat.

Vizsgáljuk meg mikroszkóp alatt az idegsejtet

Az agysejtek kis ágacskáikkal keresnek kapcsolatot a szomszédos sejtekkel, melyekkel információt akarnak cserélni. Így az élet során egy adatútvonalakból álló hálózat alakul ki, amely az egész agyat behálózza. Ez nem szűnik meg soha – hacsak nem hagyjuk agyunkat ingerszegény környezetben éhezni.

Utóbbit kísérletek támasztja ezt alá: Pl. kaliforniai tudósok inger dús környezetben tartottak patkányokat, ingerekkel “táplálták” őket, és a patkányok “turbó-agyat” fejlesztettek. Oka: az állandó ösztönzés megemeli a noradrenalin-szintet (neurotranszmitterek, hírvivő anyagok), több összeköttetés képződik az agyban.

A kaland az intelligencia építőköve

A gyerekek agyában hihetetlenül sűrű a neuronhálózat (neuronoknak nevezzük az idegsejteket, azok minden nyúlványaival együtt).
Értelmesen kérdeznek, gyakran megdöbbentően intelligens válaszokat adnak, és természettől fogva logikusan gondolkodnak. – Már amennyiben segítjük őket.

Mivel az élmények, a tapasztalatok és a kalandok az adatpályák építőkövei, minden elolvasott könyv, minden megismert eszköz, minden állatkerti séta újabb útvonalakkal gazdagítja a gondolatok tárházát. Ám mihelyt rutinná válik az élet, és nem gondolkodunk, elsatnyulnak az idegkapcsolatok.

Fiatalító gondolkodás

Mihelyt a televízió pótolja a könyveket, a társkapcsolatokat és az utazásokat, az agy öregedni kezd: Feledékennyé, kedvetlenné, lustává válunk.

Ezt a folyamatot nemcsak hogy meg lehet állítani, de még vissza is lehet fordítani! Még idős korban is nőhetnek új dendritek, ha formában tartjuk az agyunkat.
Agykutatók és pszichológusok ezzel kapcsolatban megállapították: aki nem áll meg, és közösségi, valamint szellemi-intellektuális téren fejlődik, ritkábban lesz depressziós, vagy betegszik meg Alzheimer-kórban.

Aki tehát edzi az agyát, annak épülhetnek új adatpályák, és minél több ágacska nő, minél több kommunikációs csatorna lehetséges a sejtek között, annál intelligensebb az “agy gazdája”. – A fejszámoló-művészeknek például, akik képesek bonyolult számításokat fejben végezni, nagyon sok ilyen adatpályájuk van.

616
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]