Gondolatok az idegrendszer felosztásáról!

614
HOZZÁSZÓLÁS:

Testünk sok szervének bonyolult együttműködését, a szervezet egységes egésszé szerveződését és külvilághoz való alkalmazkodását az idegrendszer és a vele szorosan összefüggő belső elválasztású mirigyrendszer biztosítja.6idegrendszer

A központi idegrendszer, ill. az agy működés szerinti felosztása, benne egyes központok körülhatárolása nehézkes és erőltetett. Gyakorlati okokból azonban mégis arra kényszerülünk, hogy felépítése és működése alapján osztályozzuk!

I.

Idegrendszerünknek az a része, amely főképpen szellemi tevékenységünket, pszichés működéseinket bonyolítja le, az agykéreg. Az agykéregben valósul meg az érzékszervek ingereinek, elsősorban a látási és a hallási ingereknek a tudatos érzékelése, valamint a látott és a hallott emlékképek raktározása, ezek alapján a beszéd megértése, a beszédtanulás, legmagasabb szinten pedig a fogalomalkotás és a logikus gondolkodás.

Szellemi képességeinknek, ill. speciálisan fejlett agykérgünknek tudható be, hogy nem vagyunk az élővilág színes forgatagának játékszerei, hanem jórészt magunk választhatjuk meg környezetünket, létfeltételeinket, sőt, képesek vagyunk kiemelkedni természetes életkörülményeinkből, és az új feltételekhez alkalmazkodva létezni.

II.

Amíg szellemi tevékenységünket az agykéreg legmagasabb rendűen differenciált, törzsfejlődéstanilag legfiatalabb része irányítja, addig idegrendszerünk ősibb, ún. animális rendszere szabályozza részben akaratlagos, részben tudatunktól független, automatikus mozgásainkat. (Az animális állatit jelent, tehát lényegében azt, hogy idegrendszerünknek ez a része szöveti szerkezetében, felépítésében, működésében azonos vagy legalábbis nagyon hasonló az emlősállatokéhoz.) Ez a szétválasztás azonban erőltetett, tökéletlen; ennek bizonyítéka pl. az emberi beszéd.

A hangtalan beszédhez, a gondolkodáshoz ugyanis nincs szükség izommozgásra, ezt tehát joggal nevezhetnénk tisztán szellemi tevékenységnek. Maga a hangos beszéd viszont, amely szorosan összefonódott a gondolkodással, már a nyelv, az ajak és a mellkasi légzőizomzat bonyolult izommozgásainak eredménye. A “tisztánszellemi gondolkodás tehát szétválaszthatatlanul összefonódott a “tisztán” fizikai izommozgással.

III.

Központi idegrendszerünk harmadik működési egysége a vegetatív idegrendszer. Régebben a vegetatív idegrendszert automatikusnak is nevezték, mivel akaratunk és tudatunk ellenőrzése nélkül szabályozza belső szerveink (szív, érrendszer, tüdő, emésztőcsatorna, vizeletkiválasztó és nemi szervek stb.) működését.

Ma tudjuk, hogy a vegetatív idegrendszer – bár valóban tudatunk és akaratunk ellenőrzése nélkül látja el belső szerveink működésének irányítását – mégis szoros kapcsolatban áll az agykéreggel és ezen át a külvilággal. Ezért ma már nem használjuk az autonóm vagy automatikus megjelölést.

614
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]