Ismerje meg közelebbről a lenyűgöző idegrendszert!

603
HOZZÁSZÓLÁS:

Idegrendszerünk az agyból és a gerincvelőből, valamint a belőlük kiinduló idegekből épül fel.

Idegrendszerünk legkisebb működési egysége a neuron, amely egyetlen idegsejtből és annak több-kevesebb nyúlványából áll. Az idegrendszer a kb. 15 milliárdnyi neuron összefüggő, bonyolult rendszere. Az egyes neuronok nyúlványai más neuronok testével, illetőleg az általuk irányított izom- vagy mirigysejtekkel ún. szinapszisok révén állanak kapcsolatban. Ezeken a szinapszisokon át terjed az ingerület az idegrendszer különböző működési egységeire.

Egy hasonlattal élve: az idegrendszer sejtjei olyanok, mint az elektronikus számítógépek egyes alkatrészei (pl. tranzisztorai, ellenállásai), a belőlük szövevényesen elágazó nyúlványok pedig az egyes működési egységeket összekötő vezetékek.

Az idegsejtek ingerlékenysége, működése elektromos változásokon alapszik. Erre vezethető vissza az ingerület terjedése, vezetése az egyes nyúlványokon, idegrostokon. Az idegrostokon tovaterjedő elektromosság azonban lényegesen különbözik az elektrotechnikában vagy energiatovábbításban használt huzalok elektromos vezetésétől.

Az ingervezetés az idegekben elektrokémiai úton megy végbe

A ma leginkább elfogadott nézet szerint a kémiai idegelvezetés alapja az, hogy a vezető ideg belseje és a felületét borító “köpeny” között nyugalmi állapotban feszültségkülönbség van. A köpeny töltése negatív, a vezető belső része pedig pozitív. Valahányszor – akár a központi idegsejt felől, akár a test perifériáján levő szervből, izomból vagy bőrből, az ott elhelyezkedő érző végkészülékek révén – ingerületbe jut a vezető ideg, megbomlik a köpeny és a belső közötti egyensúly.

Az ideg belsejéből kisülések áramlanak a felszínre, és az ottani negatív töltést pozitívra változtatják.

Ez a folyamat fokozatosan terjed végig az idegroston és ingertovábbító, úgynevezett mediátor anyag (pl. acetilkolin) közvetítésével hozza ingerületbe az ellenkező végen levő idegsejtet vagy az ideg által kormányzott izom- vagy nedvelválasztó sejtet.

Az ingerület terjedése az idegben lényegesen lassúbb, mint az elektromos áram haladási sebessége a vezetékekben

Az idegrost minőségétől függően a másodpercenkénti terjedési sebesség 1-120 méter között ingadozik.

Minthogy az érzés és a gondolkodás is az idegsejtek és az őket összekötő nyúlványok elektrokémiai változásának következménye, nyilvánvaló, hogy a szellemi tevékenység is időben, térben zajlik le, tehát nem valamilyen időtlen villanás, hanem fizikokémiai folyamat. A gondolkodás, az érzés, a mozgás és a vegetatív tevékenység normális lefolyásához ép idegsejtekre, ép vezetőrostokra és időre van tehát szükség.

Az idegsejtek – ellentétben szervezetünk más sejtféleségeivel – az élet során nem váltják egymást. Amíg tehát a bélnyálkahártya, a csontvelő ritmikus időközökben újjáképződnek és elhalnak, addig egy-egy idegsejt a születéstől a halálig megmarad, vagy ha egyikük-másikuk elpusztul, helyettük nem keletkezik új.

40 éves kortól idegsejtjeink száma csökken, legtöbbször anélkül, hogy ennek bármilyen következményét észlelnénk. A jelenség magyarázata az, hogy az idegrendszerben egyazon tevékenységet nem egyetlen sejt, hanem az azonos rendeltetésű sejtek sokasága lát el. Ennek a bő tartaléknak köszönhető az is, hogy az idegsejtpusztulást okozó betegségeknek gyakran nincsenek következményes tünetei.

Segíti még a normális funkció regenerálódását az idegrendszernek az a tulajdonsága is, hogy egy-egy elpusztult sejtcsoport működését gyakran más idegsejtcsoport képes átvenni. Ezért sérülések, gyulladások vagy vérzések után gyakorlással, tornával pl. újra megtanulhatunk mozogni, járni, ha néha nem is olyan tökéletesen, mint régen.

Újabb nézetek szerint az agy két féltekéje – a veséhez, a tüdőhöz és a végtagokhoz hasonlóan- páros szerv, tehát elméleti elképzelések alapján egyetlen agyfélteke is elég volna – a félveséhez hasonlóan – a szervezet összigényeinek kielégítésére. A kérdés biztosan nem ilyen egyszerű, de magyarázatát adja annak, hogy miért nyerheti vissza esetleg olyan beteg is a szellemi és a mozgáskészségét, aki műtét vagy sérülés miatt egyik agyfelének tetemes részét elvesztette.

603
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]