Milyen összefüggés tapasztalható a skizofrénia és a nem megfelelő táplálkozás között?

603
HOZZÁSZÓLÁS:

Magyarországon mintegy 50 ezer szkizofrén, azaz tudathasadásos beteget tartanak nyilván. Ennek a részben öröklődő, folyamatos leépüléssel járó elmebetegségnek klasszikus tünetei a gondolkodási és érzelmi zavarok, érzékcsalódások, hallucinációk és téveseszmék, melyekhez táplálkozási és alvási rendellenesség, valamint mély depresszió is társulhat.

A betegség első jelei többnyire serdülőkorban vagy a felnőttkor elején jelentkeznek. A szakszerű gyógykezelés létfontosságú!

Figyelmet kell fordítani a táplálkozásra is!

A nem megfelelően gyógyszerelt szkizofrén betegek gyakran nem táplálkoznak megfelelően, és emiatt általános állapotuk leromlik. A vitaminhiány leküzdése érdekében étrendjük tartalmazzon sok friss gyümölcsöt és zöldséget. Szükség lehet egyes vitaminok és ásványi anyagok gyógyszeres pótlására is.

A skizofréniások egy részénél megfigyelték, hogy gyermekkorukban nehezen tanultak, vagy hiperaktívak voltak, és lehetséges, hogy e tünetek létrejöttében valamilyen ételallergia is szerepet játszott.

A glutén- és tejmentes étrend állítólag enyhíti a szkizofrénia bizonyos tüneteit, ám a tej elhagyása csökkenti a nélkülözhetetlen kalciumbevitelt. A beteg tejmentes diéta idején fogyasszon más, kalciumban gazdag élelmiszereket – levélzöldségeket, aszalt és héjas gyümölcsöket, szálkástul ehető konzervszardíniát.

Csökkenteni kell a koffein bevitelét, mert az a vesén keresztül fokozza a kalciumkiválasztást. A búza és az egyéb gluténtartalmú élelmiszerek burgonyával és más gabonafélékkel (pl. kukorica, köles, rizs) helyettesíthetők. A szkizofréniás beteg kerülje az alkoholt, mert az a gyógyszerekkel együtt fogyasztva súlyos tüneteket okozhat.

A betegség tünetei ritkán állandósulnak:

Vannak hosszabb-rövidebb tünetmentes időszakok is. Egyes kutatók emiatt azt feltételezik, hogy az elmebetegség tüneteit gyakran a fogyasztott ételek rendellenes anyag-cseréje idézheti elő.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy a skizofrénia pusztán étrendi úton nem kezelhető ⇒ Tényleges javulást csak a megfelelő gyógyszerelés, a szükséges tápanyagok biztosítása, valamint az ismert vagy lehetséges allergének kiiktatása hozhat!

Összegezve:

JÓT TESZNEK:

  • friss gyümölcsök és zöldségek,
  • sötétzöld levélzöldségek,
  • aszalt és kemény héjú gyümölcsök.

KORLÁTOZOTTAN FOGYASZTHATÓ:

  • a koffein (teában, kávéban, kólában)

ÁRTANAK:

  • alkohol (sok gyógyszerrel összevész),
  • mindazok az ételek, amelyekre a beteg allergiás.
603
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]