Tények és érdekességek a kávéfogyasztás lehetséges ártalmairól

686
HOZZÁSZÓLÁS:

Mindannyian tanúi vagyunk az utóbbi három évtizedben a kávéfogyasztás robbanásszerű emelkedésének. Hazai felmérések szerint a kávéivó fkave-04elnőttek többsége napi 3 csésze kávét biztosan elfogyaszt. Egy csésze kávé mintegy 50-100mg koffeint tartalmaz, ami azt jelenti, hogy így 250-400mg koffein jut szervezetünkbe.

A koffein hatására jellemző, hogy a szívműködést erőteljesebbé teszi. Az idegrendszer közvetítésével befolyásolja az erek beidegződését, a hasi ereket szűkíti, ugyanakkor az agy, a szív és a vese ereit tágítja. A koffeinnek ez a vérelosztást befolyásoló tevékenysége élénkíti a szervezetet és frissítő hatású. Étkezés után a vér nagyobb mennyiségben áramlik az emésztőszervekhez, ami bágyadtságot okoz.

Koffein hatására a vér átterelődik az agy felé, az agy tevékenysége megélénkül, ugyanakkor lassul az emésztés folyamata.

A koffein izgatja az agykérget, könnyíti, segíti a szellemi működést, csökkenti a fáradtságérzetet. A teljesítőképesség fokozása végül is az erőtartalékok rovására történik, ami hosszabb távon kimerülést, fáradt, ideges állapotot eredményezhet. Ez a túlzott kávéfogyasztás egyik veszélyes hatása.

A napi egy-két csésze kávé akkor ártalmas, ha az embert nem engedi pihenni. Egyesek különösen érzékenyek a feketekávé-fogyasztásra, már egyetlen csésze ivásától is erős izgatottságot, szívdobogást és más kellemetlen tüneteket éreznek.

Mindezek azt mutatják, hogy a kávéfogyasztás nem közömbös a szervezet számára:

Különösen figyelemre méltó ez a tény, ha meggondoljuk, hogy hazánkban 1960-ban 14,3 dkg kávét fogyasztott egy ember egy év alatt, ami 1981 -re már több mint 3 kg-ra emelkedett. Jelenleg az egy főre jutó évi kávéfogyasztásunk átlagban valahol 2-3 kg körül mozog.

A gyermekek koffeintűrő képessége sokkal kisebb, mint a felnőtteké. Különösen a csecsemők érzékenyek a koffeinre. Szoptatós anyáknak, mivel a koffein az anyatejjel is kiválasztódik, erre fokozott figyelmet kell fordítaniuk!

Gyakorta felmerülő kérdés, hogy a kávé közömbösíti-e az alkohol hatását?

A válasz egyértelmű: a koffein nem csökkenti az alkohol felszívódását és nem befolyásolja a vér alkoholszintjét sem. Az viszont gyakran tapasztalható, hogy egy csésze erős kávé serkentő, izgató hatására az ittas ember túlbecsüli teljesítőképességét anélkül, hogy az valóban javult volna.

A napi egy vagy két csésze kávé az a mennyiség, amit nyugodtan elfogyaszthat a kávéra egyébként nem érzékeny ember, segítve így szellemi frissességének a megőrzését.

686
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]