Tudja meg, hogyan kezelhető a szorongás

555
HOZZÁSZÓLÁS:

A kezelés első lépése annak kiderítése, hogy a szorongás mögött meghúzódik-e valamilyen testi betegség vagy pszichiátriai probléma. Ha a beteg először beszél erről az orvossal vagy más szakemberrel, fény derülhet olyan fontos dolgokra is, amelyekre addig nem gondolt.

További lehetőségek:

Vérvizsgálatot is rendelhet az orvos, amelyből kiderülhet, hogy valamilyen testi ok, például a pajzsmirigy túlműködési zavara idézi-e elő a szorongást.

A szorongás kezelésének két módja van: 

  • Gyógyszeres terápiánál leggyakrabban az ún. benzodiazepin-csoportba tartozó szereket alkalmazzuk. Ezek rövidebb távon hasznosak, a szorongás és az alvászavarok kezelésére, veszélyük viszont, hogy hozzászokást és nem várt mellékhatásokat okozhatnak, így hoszszú távon nem alkalmazhatók. Ha a beteg szorongásához depresszió társul, antidepresszáns szer is adandó.canstockphoto5343060
  • Kiegészítő gyógymódok meghatározásához a szakember megkeresi a szorongás eredetét, a kiváltó okokat. A pszi-chológiai megközelítés (kognitív és viselkedésterápia) szorongást provokáló helyzetekben próbálja meg módosítani a beteg reakcióit. Ha a szorongás alapja fóbia vagy kényszerbetegség, a háttérben meghúzódó pszichés problémákat kell megoldani.

Önsegítő módszerek

Az orvosi kezelés és a szakmai tanácsadás mellett a szorongó beteg számára igen fontos lehet az életmód megváltoztatása is. Vizsgálatok szerint például a rendszeres testmozgás segít a felesleges adrenalin feldolgozásában, és a nyugtalanságot jól levezeti. A mozgás javítja a kedélyállapotot, és pozitív életszemléletet sugároz. A relaxációs technikák és a jóga szintén segíthet a szorongás csökkentésében. A stimulálók (így a koffein) fogyasztásának mérséklése is ebben az irányban hat: a szorongás testi tünetei szűnnek. Segíthet a B-vitamin is! Tudja meg hogyan? >>>

Tudta-e?

A betegek egy része megnyugvással veszi tudomásul, ha az orvos elmondja, hogy tünetei szorongásos eredetűek, nem pedig súlyos szívbetegség következményei. A tünetek gyakran már ettől is elmúlnak, és a szorongás is javul.

Kilátások

A legtöbb esetben a szorongó beteg minél hamarabb kapja meg a kezelést, annál gyorsabban gyógyul. Megfelelő kezelés nélkül a szorongás rögzül, és élethosszig tartó állapottá válik.

555
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]