Tudja meg, hogyan működik az idegrenszer

660
HOZZÁSZÓLÁS:

Az emberi idegrendszer olyan bonyolult anatómiai szervrendszer, amelyet többféle definíciidegrendszer-01óval is lehet illetni.

Magába foglalja az agyból, a kisagyból, az agyvelőből és a gerincvelőből álló központi idegrendszert, valamint a koponya- és a gerincidegekből álló periférikus idegrendszert, és á köztük található, két, egymással ellentétes elven működő részt is (szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer): a vegetatív idegrendszert, amely a belső zsigerek beidegződését és azok működését felügyeli.

Az ily módon megkülönböztetett idegrendszerek azonban ugyanolyan fontos szerepet játszanak a szervezet megfelelő működésében.

Bonyolult összjáték

Gondoljunk pl. arra, hogy egy autóval túllépjük a megengedett sebességet: lábunkkal nyomjuk a gázt, és közben a kezünkkel a kormányt balra tekerjük. Szembejön velünk egy másik autó: a kormányt jobbra csavarjuk, és lábunkat elvesszük a gázról. Ha a másik autó veszélyesen gyorsan jön velünk szembe, akkor hirtelen összerándul a szívünk, és előfordulhat, hogy a mellettünk ülő ember azt látja, hogy elsápadtunk.

Ezért a helyzetért a központi, a periférikus és a vegetatív idegrendszer egyszerre felelős: akaratlagos döntésekről van szó (központi idegrendszer), a test ezekre a döntésekre automatikus motorikus válaszokat ad (periférikus idegrendszer), és hirtelen változások történnek a szervek működésében (a szív összerándulása és elsápadás) a kialakult helyzetben (vegetatív, azon belül pedig a szimpatikus idegrendszer).

Az idegrendszer lehetséges problémái

Az idegrendszeri betegségek feltárásában az orvostudomány egészen a 19. századtól kezdve hatalmas lépéseket lett, így például kiderítették, hogy a fokozódó bénulással járó vérbajt milyen fertőzés okozza, amely motorikus nehézségeket, jellegzetes elváltozásokat és végeredményben pedig valódi mentális zavarokat eredményez.

A hormonokkal kapcsolatos legmélyrehatóbb kutatásoknak köszönhetően felismerték és ma már gyógyítani tudják a belső elválasztású mirigyek rendellenes működésének tulajdonított betegségeket, mint pl. a pajzsmirigy alulműködése által okozott kretenizmust.

Hasonlóan az aminosavak cseréjében részt vevő enzimekkel kapcsolatos kutatások kiderítették a gyengeelméjűség különböző formáinak eredetét.

Még mindig sok a kérdőjel

jóllehet, sikerült beazonosítani bizonyos „anyagi” tényezők befolyásoló voltát a pszichikai tevékenységben felborult egyensúlyt illetően, az orvostudomány még mindig nagyon messze van attól, hogy meg tudja magyarázni a működési mechanizmusokat, a jóra és a rosszra való hajlandóságot, azt, hogy az ember hogyan éli az életét ezeknek a tényezőknek a függvényében.

Ebben a tekintetben a 19. század második felétől nagy szerepe volt a pszichológiának és a pszichoanalízisnek, azoknak az „emberi” tudományoknak, amelyek a mentális folyamatok jelenségeit (tudatos és tudattalan szinten egyaránt), a velük összefüggő magatartásformákat és kölcsönhatásaikat tanulmányozzák és magyarázzák.

Testi betegségeket is okoz

Az idegrendszer viszonylatában nemcsak mentális betegségekről, hanem számos fizikai betegségről is beszélhetünk, amelyeknek idegrendszeri zavarok állnak a hátterében.

Ezeknek a gyakori összefüggéseknek a felismerése azonban nem jelenti azt, hogy nincs szükség orvosi segítségre. Az orvos az, aki a tünetegyütteseket megvizsgálva a lehetséges diagnózisok között az idegrendszer érintettségét állapíthatja meg.

Miután az orvos felállította a diagnózist, helyesebb, ha pszichológushoz vagy pszichoanalitikushoz irányítja a beteget, mintsem hogy olyan ideggyógyszerek szedését javasolja, ami aztán egy életen át tartó függőséget eredményez.

660
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]