Tudta Ön ezeket a sclerosis multiplexről? – Okok és tünetek

654
HOZZÁSZÓLÁS:

A rettegett betegség, a sclerosis multiplex, melyet röviden csak SM-nek neveznek, akkor jelentkezik, amikor az idegrostokat burkoló és tápláló anyag (myelin) több pontban károsodik, majd elpusztul. Gyógyításának módját a hagyományos orvoslás egyelőre nem ismeri, de kezelésével a tünetek súlyossága és gyakorisága mérsékelhető.

A 20-40 éves kor között jelentkező tüneteket igen nehéz felismerni, mivel hosszú évek alatt, lassan alakulnak ki, és a beteg állapota hol rosszabbodik, hol javul. A nők gyakrabban, kétszer annyian betegszenek meg, mint a férfiak.

A leggyakoribb tünetek

Az SM-betegeknél az izmokat ellátó idegpályák sérülése okozza a mozgással kapcsolatos tüneteket, az érzékelést ellátó idegpályák sérülése az érzészavarokat, mivel érintettek az agy, a gerincvelő és a szem idegei. Előfordulhat, hogy csak a szemben jelentkeznek tünetek, kettős látás, részleges vakság, homályos látás.

Lehetséges, hogy a kezdeti enyhe tüneteket évekig nem követi másik tünet, de az is, hogy igen hamar sok tünet együtt jelentkezik.

A testi tünetek gyengeség, ügyetlenség, remegés, beszéd- és egyensúlyi zavarok olykor bél és hólyag rendellenességekkel és szexuális zavarokkal párosulnak, így természetesen a lelki élet sem lehet kiegyensúlyozott. Az erősödő, majd eltűnő tünetek, majd ezek periodikus ismétlődése személyiségváltozáshoz is vezethet.

A tüneteket az igen nagy meleg, a napozás, forró fürdő, láz, valamilyen fertőzés is provokálhatja vagy erősítheti.

A sclerosis multiplex a gyermekeknél nagyon ritkán fordul elő, ha mégis, tünetei hevenyebbek, mint a felnőttekéi. Kezdő tünetei a látóideg-gyulladás, a látótérben keletkező zavar, kettős látás, a szemfenéki pangás, látásgyengülés, vakság, valamint a kisagy és a piramisrendszer károsodása. A kisagyjelzéseket kap a szervezet belsejéből és a test felszínéről, az egyensúlyi rendszerből, a szemből, így gyűjtőhelye mindazoknak az információknak, amelyek a test éppen aktuális állapotáról tudósítanak. Koordináló feladatot lát el az akaratlagos és az automatikus mozgások és az azokban részt vevő izmok között.

A piramispályán jut el az izmoknak szóló utasítás a gerincvelő mozgató idegsejtjeihez. Ellenőrzi az egy-egy mozgásban szerepet betöltő sok izomcsoport összehangolt működését.

A számok tükrében

Európa legnagyobb részén a sclerosis multiplex 2000 ember közül 1-2 főt érint. A betegség azonban világszerte változó előfordulást mutat. A leggyakrabban a kaukázusi emberek között fordul elő, továbbá Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában. Földrajzilag minél távolabb vagyunk az egyenlítőtől, annál gyakoribb kór a sclerosis multiplex. Ez akár még egy országon belül is megfigyelhető: az USA-ban a betegség előfordulása gyakoribb a változékonyabb klímájú (évsza

kok váltakozása) északi, mint a melegebb déli államokban.

Érdekes megfigyelés, hogy életünk során az első tizenöt év, jelentős ebből a szempontból. Ha egy tizenöt évesnél fiatalabb gyerek költözik egy olyan területre, ahol kisebb vagy nagyobb a gyakorisága a sclerosis multiplex ki alakulásának, mint ahol addig élt, a gyerek “alkalmazkodik”, és a helyiekre jellemző rizikófaktor vonatkozik rá is. Tizenöt éves kor felett költözve azonban a szülőhelyre jellemző rizikófaktor figyelhető meg.

A betegek legalább 20%-ánál már előfordult a családban sclerosis multiplex. Ez önmagában még nem bizonyítja az öröklődést, hiszen a családtagok általában azonos környezeti hatások között, hasonló életmód szerint élnek. Az egypetéjű ikrek között 30% az esélye annak, hogyha az egyikük megbetegedik, akkor a másikukban is kialakul a kór. Az egyéb családtagok, mint a testvérek, szülő-gyerek között ez az esély 2-4%. A sclerosis multiplex létrejöttéért felelős gént még nem sikerült azonosítani.

A sclerosis multiplex általában 20 és 40 éves kor között alakul ki, bár néha gyerekkorban, illetve idősebbekben is elkezdődhet.

A myelinhüvely

A szervezetet teljesen behálózzák az idegsejtek (neuronok): egy nagy sejttestből, egy hosszú nyúlványból (axon), valamint sok rövid nyúlványból (dendrit) állnak. Az axon továbbítja az ingerületet, egy másik sejt dendritje pedig fogadja azokat, s a sejttestben történik az üzenetek értelmezése. Az axon (idegrost) köré fehérjében és zsírnemű anyagban gazdag réteg tekeredik, akár nyolcvan, egymásra rakódó spirálban.

Ez a myelinhüvely vagy velős hüvely, mely védi, szigeteli és tápanyaggal látja el az ideget. A szigetelőanyag épsége az egyik feltétele a gyors és pontos ingerületvezetésnek. Ez a myelinhüvely sérül az SM-betegeknél, hiányosan képződik, roncsolódik vagy megszakad, az ingerületvezetés lassul vagy teljesen elakad. A myelinhüvely képes megújulni, ami helyreállíthatja az idegműködést, míg ha az ideg is sérül, az alig vagy egyáltalán nem képes regenerálódni.

Női SM-beteg tünetei terhesség alatt jelentősen felerősödhetnek, állapota lényegesen romolhat, emiatt nem tanácsolják a gyermekvállalást. Egészséges terhes asszonyt ért mérgező hatások hozzájárulhatnak a magzatnál a myelinhüvely károsodásához: ilyenek az alkohol, a nikotin, a drogok, a gyógyszerek, az ólom, a higany.

Az újszülöttnél még számos idegről hiányzik a myelinhüvely, illetve annak érettsége még nem megfelelő, ezért is fontos az anyatejes táplálás, majd az aminosavakban, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás.

Felnőtteknél a szélütés, az immunbetegségek, az anyagcsere-betegségek kiválthatják a myelinhüvely leépülési folyamatát (demyelinizációt).

654
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]